Aantal meldingen aardbevingsschade in Stad groeit snel

© Jos Schuurman / FPS
Het aantal schademeldingen binnen de gemeente Groningen is volgens de laatste cijfers opgelopen tot 6.700 meldingen. Tot juli van dit jaar lag dit aantal nog op 4.700. Vooral het aantal meldingen bij nieuwbouwwoningen groeit, volgens de gemeente.
Burgemeester Peter den Oudsten (PvdA): 'We hebben het idee dat veel mensen nu pas bekend raken met de schade als gevolg van de gaswinning. Schade is vaak ook niet direct waarneembaar.' 
Het merendeel van de schademeldingen zit in de oostkant van de Stad. Het gaat vooral om schade aan woningen in de dorpen Engelbert en Middelbert en in de wijken Beijum en Lewenborg. 
Aan de rand
Met de stijging van het aantal schademeldingen stijgt ook het aantal meldingen dat wordt afgewezen. Van 434 naar 1.797 meldingen. Dit aantal is ten opzichte van de regio hoog. Mogelijk heeft dit te maken met het feit dat de gemeente Groningen aan de rand van het aardbevingsgebied ligt. 

Verwerking van schades

Naast nieuwe cijfers van het aantal schademeldingen is ook meer bekend geworden over de verwerking van de schades. Stond in juli het aantal meldingen dat nog geen aanbod had gekregen van de NAM en het Centrum Veilig Wonen (CVW) op 1.500, begin oktober is dat aantal gedaald naar 975. Hoewel er een inhaalslag wordt gemaakt, vindt de gemeente Groningen dat de afhandeling nog steeds te lang duurt. 

Waardevermeerdering

Daarnaast blijft de stad hameren op uitbreiding van de waardevermeerderingsregeling. Wie meer dan 1.000 euro schade heeft, kan aanspraak maken op een bedrag van 4.000 euro voor bijvoorbeeld het aanschaffen van zonnepanelen. De regeling geldt nu niet voor inwoners van de stad.
Burgemeester Peter den Oudsten: 'De schade is voor iedereen naar, ook voor inwoners van onze stad. Nationaal Coördinator Hans Alders heeft hier ook al uitspraken over gedaan. Wat dat betreft wordt de druk in Den Haag opgevoerd om de regeling uit te breiden.'