'Dat vrouwtje lag er letterlijk weg te rotten. Als je dat ziet, dat is echt vreselijk'

Stichting Eemsmond Helpt de Polen heeft honderden extra hulpgoederen nodig.
In november gaat een vrachtwagen met spullen naar Polen en Oekraïne, maar dat is niet genoeg. Volgens de stichting is de toestand in die landen schrijnender dan ooit.

Zusterstad

Luiers, verband en kleding. Zomaar een greep uit de goederen waar de mensen in het zuidwesten van Oekraïne volgens Eemsmond Helpt de Polen grote behoefte aan hebben.
Voorzitter Anneke Mulder: 'Wij helpen al dertig jaar de Poolse gemeente Konin, maar daar hebben ze het leven al aardig op orde. Daarom kregen we de vraag of we dit jaar haar zusterstad Czernowitz in Oekraïne konden helpen, want daar gaat het absoluut niet goed'.

Naar het leger

Mulder kreeg een brief van de burgemeester van Czernowitz. Daarin legt hij uit dat er door de conflicten in Oost-Oekraïne ontzettend veel mannen zijn opgeroepen voor het leger. Met als gevolg dat de productie in fabrieken stilligt. Van het weinige dat er geproduceerd wordt, gaat het merendeel naar het leger. Mulder: 'Voor de burgerbevolking blijft er niet veel over. Er is een gebrek aan veel dagelijkse producten'.

Wegrotten

Stichting Eemsmond Helpt de Polen bestaat uit een groep van ruim dertig vrijwilligers, die elk jaar proberen een transport met goederen naar het oosten van Europa te laten gaan. 'Het is er zo schrijnend', zegt Mulder. 'Een paar jaar geleden zag ik oudere vrouw in een bed liggen. Ze had twee gebroken benen, maar het verband kon niet worden verschoond, omdat er niets was. Het stonk er zo vreselijk. Dat vrouwtje lag er letterlijk weg te rotten. Als je dat ziet; dat is echt vreselijk.'

Doneren

Het is de bedoeling dat er eind november voldoende goederen zijn ingezameld om een vrachtauto naar Polen en Oekraïne te laten gaan. In samenwerking met het Rode Kruis worden de goederen dan naar hun eindbestemming gebracht.
Mensen, die kleding, voeding of spullen willen doneren, kunnen zich aanmelden via www.stichtingeemsmondhelptdepolen.nl.