OM: politie moet snel weer toegang krijgen tot telecomgegevens

Honderden politieonderzoeken in Nederland worden gefrustreerd doordat gegevens over telefoon- en internetverkeer niet meer toegankelijk zijn voor rechercheurs. Dat zegt persofficier Pieter van Rest van het Openbaar Ministerie tegen RTV Drenthe.
De gegevens zijn niet beschikbaar door een uitspraak van een kortgedingrechter eerder dit jaar. Door die uitspraak is de Wet Bewaarplicht buiten werking gesteld. Aanbieders van telefoongegevens zijn daardoor niet meer verplicht om de voor de opsporing belangrijke telecomgegevens te bewaren. 

Roofmoordenzaak

Deze gegevens waren onder meer belangrijk in het onderzoek naar de roofmoorden op Berend Smit uit Dwingeloo (oud-marktkoopman in Winschoten) en het echtpaar Veenendaal uit Exloo.
'In dit onderzoek zijn heel veel gegevens opgevraagd. Dan zie je dat de telefoon van Berend Smit vanaf de plek waar hij om het leven is gebracht naar Hoogeveen en uiteindelijk naar Dedemsvaart gaat. Daar komen we achter door verkeersgegevens van die telefoon op te vragen', aldus Van Rest.

iPad

De politie deed ook onderzoek naar de iPad die is gestolen uit de woning van het echtpaar Veenendaal uit Exloo. 'Door internetgegevens op te vragen, IP-adressen, zijn we uiteindelijk bij de verdachten uitgekomen. Die verkeersgegevens zijn dus verschrikkelijk belangrijk in onderzoeken', stelt Van Rest.

Wetsvoorstel

Vorige maand heeft minister Ard van der Steur in een brief aan de Tweede Kamer laten weten dat een nieuw wetsvoorstel, waarin de bewaarplicht voor telecomgegevens wordt gewaarborgd, vertraging heeft opgelopen.
Wanneer het wetsvoorstel er wel komt, is nog niet duidelijk.