'Pyromaan van 't Zandt' krijgt schadevergoeding

© Jos Schuurman/FPS
De voor brandstichting veroordeelde Johnny B. is door justitie onterecht in de cel gezet. Hiervoor krijgt de man een schadeclaim uitgekeerd. Hoe hoog dat bedrag is, wil de advocaat van B., Erik Veen, niet zeggen.
B. heeft in ieder geval 38 dagen onterecht in de cel gezeten. Normaal gesproken staat voor iedere dag onterecht zitten een schadebedrag van tachtig euro.

Op voorwaarden vrij

Johnny B. kreeg in 2012 een celstraf van vijf jaar opgelegd voor een reeks brandstichtingen in 't Zandt in 2007 en 2008.
Hiervan had de man op 10 april tweederde deel uitgezeten, waarna hij op voorwaarden vervroegd vrij kwam. Een van de voorwaarden was dat hij geen nieuwe strafbare feiten zou plegen.

Bedreiging

Twee dagen voor deze vervroegde vrijlating werd tegen B. aangifte van bedreiging gedaan. Justitie zag dit als een nieuw strafbaar feit en zette de man onmiddellijk weer vast.
De reden waarom B. werd vastgezet was ongegrond, meende de rechtbank al op 13 mei. Het duurde vervolgens nog tot 18 mei voordat B. uiteindelijk daadwerkelijk weer op vrije voeten kwam.

'Communicatiefout'

Justitie stelde voor alleen de vijf dagen van 13 tot 18 mei uit te laten keren, omdat B. door een communicatiefout onnodig langer vast bleef zitten. De rechtbank oordeelt dat B. de gehele periode vergoed moet krijgen.
Veen is tevreden met de toewijzing van de schadeclaim. Temeer, omdat het gehele gevraagde bedrag wordt uitgekeerd als 'pleister op de wonde'.