'Komst Outlet Center Winschoten is onverantwoord'

'Het Noorden moet zich Outlet Centervrij verklaren.'
'De bouw van Factory Outlet Center (FOC) in Winschoten en Assen is de druppel, die de emmer doet overlopen voor winkeliers in heel Nederland.' Dat zegt Detailhandel Nederland.

Meevallen

De belangenbehartiger van 110.000 winkeliers reageert hiermee op het onderzoek naar de haalbaarheid van een FOC in Assen. In het eindrapport staat dat de negatieve gevolgen van een outlet bij Assen meevallen, meldt RTV Drenthe dinsdag.

'Geen meters toevoegen'

De onderzoekers stellen dat de omzet van de winkels in de binnenstad met een 'aanvaardbare' 5,4 procent zal dalen. Maar volgens Detailhandel Nederland zijn de gevolgen groter en betekent dit voor een groot aantal winkels het einde: 'We hebben te veel winkelruimte in Nederland. Nationaal gezien kan twintig procent eraf, in het Noorden nog meer. Dan moet je geen meters gaan toevoegen', zegt woordvoerder Jildau Schuilenburg.

Drie is genoeg

Detailhandel Nederland vindt de drie bestaande Outlet Centers in Nederland (Lelystad, Roosendaal en Roermond) genoeg. 'Consumenten kunnen hun euro's maar één keer uitgeven. Mooie verhalen dat Outlet Centers heel veel banen gaan opleveren klinken natuurlijk fantastisch, maar dat gaat wel ten koste van banen op andere locaties.'

FOC in ziekenhuisgebouw

Projectontwikkelaar VastGoud heeft plannen voor een FOC in het huidige Lucasziekenhuis in Winschoten. De raad stemde in juni van dit jaar in met een haalbaarheidsonderzoek. In Assen komt mogelijk een FOC bij het TT-circuit.