Weer meer Groningse jongeren zitten zonder werk

De jeugdwerkloosheid in de regio Groningen blijft stijgen.
In april 2013 stond de teller op 4567 ingeschreven jongeren en in mei 2015 waren het er 6031. Dat is een stijging van ruim dertig procent.

Opleiding

De helft van de jongeren zonder baan heeft een mbo-diploma. Bijna veertig procent heeft geen afgeronde opleiding. De rest heeft hbo of universitair niveau.

Actieplan

De stijging van de jeugdwerkloosheid is een tegenvaller voor de uitvoerders van het Regionaal Actieplan Jeugdwerkloosheid. De afgelopen jaren werden miljoenen aan Rijksgeld geïnvesteerd om jongeren aan een baan te helpen.
'We zijn er nog niet', zegt wethouder Roeland van der Schaaf van Groningen, die optreedt als woordvoerder van dat project. 'Tegelijkertijd kunnen we concluderen dat we onze eigen doelstellingen over de afgelopen jaren veruit hebben gehaald.'

Doelen

Van der Schaaf verwijst naar de cijfers. In de regio hebben 360 jongeren een baan gekregen (doel was 200) en 260 jongeren hebben een BBL-werkplek gekregen (doel was 200). Daarnaast zijn 220 stageplekken gecreëerd (doel was 200) en zijn 330 kwestbare jongeren teruggegaan naar school. Alleen op het laatste punt lag het doel met 400 hoger dan het behaalde resultaat.

Generatie nix

Hoe het de komende tijd verder moet is onduidelijk. Het geld voor projecten is in principe op. Van der Schaaf: 'We zullen op zoek moeten naar nieuwe fondsen. We moeten een situatie zoals in het begin van de jaren tachtig zoveel mogelijk voorkomen.'
De wethouder verwijst daarbij naar de 'generatie nix'. Een hele groep jongeren kwam toen ondanks een goede opleiding niet aan de bak vanwege een gebrek aan banen.