Nieuwe Groningse vriendschap in China ondanks kritiek

De gemeente Groningen gaat een vriendschapsband aan met de Chinese stad Yantai. Een meerderheid van de gemeenteraad heeft dat woensdagavond goedgekeurd.
De nieuwe vriendschapsband gaat hand in hand met het initiatief van de Rijksuniversiteit Groningen om in Yantai een campus te starten. Eerder deze week werd daarvoor een akkoord ondertekend.
Bij de oppositiepartijen in de Raad is kritiek over de nieuwe vriendschapsrelatie SP, CDA, Stadspartij, ChristenUnie en Partij voor de Dieren twijfelen over de meerwaarde. Raadslid Anne Kuik (CDA): 'Er wordt gezegd dat de kosten laag zijn, maar dat moet ik nog maar zien. Bovendien is volstrekt niet duidelijk wat die band ons als stad nu oplevert.'

Belangrijke ontwikkeling

Burgemeester Peter den Oudsten (PvdA) ziet de vriendschapsband vooral steun in de rug voor het initiatief van de Rijksuniversiteit: 'Het initiatief voor de nieuwe campus is een belangrijke ontwikkeling ook voor onze stad. Dat willen we ondersteunen. Daar hechten ze in China ook grote waarde aan. Dat straalt in hun ogen vertrouwen uit.'
Overigens kan Den Oudsten zich vinden in opmerkingen over nut en noodzaak van de verschillende stedenbanden. Later dit jaar wil de burgemeester met de raad van gedachten wisselen over de toekomst van alle relaties.

Economische ontwikkeling

'Daarbij moeten we vooral kijken naar de economische waarde. Tenzij het gaat om een relatie die vooral gericht is op ontwikkelingshulp', zo zegt de burgemeester.