Eerste klant meldt zich al voor nieuwe kade Lauwersoog

© Remie Ammeraal
De kade in de haven van Lauwersoog moet nog worden verlengd, maar de eerste klant heeft al aangegeven zich te willen vestigen op het nieuwe stuk. Het startsein voor de bouw van de verlenging wordt donderdagmiddag gegeven.
Het bedrijf dat zich heeft gemeld is het nog op te richten Next Generation Shipyards, dat zich gaat richten op scheepsonderhoud.


Hiervoor investeert het bedrijf in een 220 ton zware kraan die de schepen uit het water kan takelen. De kraan wordt getypeerd als de grootste schepenlift van Nederland.

Concurrentievervalsing

De bouw van de kade liet langer op zich wachten dan gepland. De Europese Commissie moest eerst beoordelen of de subsidie geen concurrentievervalsing zou betekenen in de Europese, grensoverschrijdende handel.
De commissie gaf in april groen licht voor de verlenging van de kade. De provincie mocht zodoende drie miljoen overmaken aan het havencomplex.

Meer aanlegplekken

De kadeverlenging is nodig voor de garnalenvissers die gebruik maken van de haven in Lauwersoog. Die krijgen straks meer aanlegplekken, ze krijgen meer faciliteiten om te laden en lossen en om hun schip schoon te maken
Over zes maanden moet de verlengde kade klaar zijn voor gebruik.