Stad krijgt na ruim een eeuw weer een hofje

Voor het eerst in meer dan een eeuw krijgt Groningen weer een hofje. In Vinkhuizen verrijst vanaf volgend jaar een nagelnieuw hofje voor ouderen, dat 'De Knarrenhof' gaat heten.
Middeleeuwen

Hofjes zijn groepen kleine woningen die om een gemeenschappelijke binnenplaats zijn gebouwd. In het verleden dienden ze vaak als huisvesting voor zieken, armen of ouderen. In en rond het centrum van de stad liggen meer dan 25 hofjes. De oudste daarvan stammen uit de Middeleeuwen.
Bekende hofjes in de Stad zijn onder meer het Heilige Geestgasthuis in de Pelsterstraat en Het Geertruidsgasthuis in de Peperstraat.

Nieuw leven

Peter Prak van de Stichting Knarrenhof heeft het concept nieuw leven in geblazen. Op verschillende plaatsen in Nederland ontwikkelt de stichting initiatieven om weer hofjes te bouwen, maar in Groningen zijn de plannen het verst ontwikkeld. In Vinkhuizen en Beijum zijn inmiddels een aantal terreinen aangewezen waar de stichting kan gaan bouwen.
De belangstelling voor de nieuwe hofjes is groot. De stichting De Knarrenhof heeft al meer dan 900 belangstellenden geregistreerd.

Derde levensfase

De stichting wil een woonvorm realiseren die het mensen met een smalle beurs mogelijk maakt om onafhankelijk te blijven wonen. De woningen zijn volgens de stichting bedoeld voor alleenstaanden in 'hun derde levensfase' - de leden zijn tussen de 42 en 89 jaar oud.
In de Knarrenhof in Vinkhuizen komen zestien woningen, zowel koop als huur. Belangstellenden kunnen zich aanmelden op de website: www.knarrenhof.nl