Scholen krijgen meer geld voor muziekles

Basisscholen kunnen vanaf volgende week subsidie krijgen om meer muziekles te geven in de klas.
Het ministerie van Onderwijs wil dat scholen het geld gebruiken om meer samen te werken met plaatselijke muziekkorpsen en -verenigingen.

Voorbeeldschool

De Westerschool in Wildervank doet als één van de eerste scholen van Nederland mee met het project. De school dient als voorbeeld voor andere scholen in onze provincie.
Volgens directeur Han-Rogier de Vrij is muziekles in de loop der jaren een ondergeschoven kindje geworden: 'Het verschilde per leraar hoeveel muziekles er werd gegeven. De één heeft er meer mee dan de ander. We willen nu dat alle leerlingen muziekles krijgen, want het is een prachtig middel om meer saamhorigheid te creëren in de klas'.

Leraren op les

Opvallend genoeg hebben de leerlingen van de Westerschool nog vrij weinig muziekles gekregen. Op dit moment krijgen de leraren eerst muziekles van vakdocenten van de Muziek-, Dans- en Theaterschool Veendam. 'Ze leren liedjes, oefeningen en allerlei muzikale aspecten, die ze kunnen gebruiken in de groep. Ze moeten het eerst zelf kunnen, voordat ze er met de kinderen mee aan de slag gaan', legt De Vrij uit.

Drempel over

Voor sommige leraren is muziek maken best nog wel een stap. De Vrij: 'Je merkte dat sommigen een drempel over moesten. Je moet zingen, soms zelfs in je eentje. Maar we hebben tijdens de lessen genoten. Samen muziek maken zorgt voor heel veel plezier en dat willen we overbrengen op de leerlingen'.

Geld van het Rijk

Het geld voor de muzieklessen komt van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Tot 2020 is er een bedrag van 25 miljoen euro voor gereserveerd.