Spoor in Assen wordt in voorjaar 2017 aangepakt

Het ontwerp van het nieuwe stationsgebouw in Assen
Het ontwerp van het nieuwe stationsgebouw in Assen © Archief (RTV Drenthe)
Het spoor bij station Assen wordt in april 2017 aangepakt. De gemeente Assen, ProRail en NS zijn dat overeengekomen.
Dat is acht maanden later dan oorspronkelijk de bedoeling was, meldt RTV Drenthe.

Bussen

In twee weken tijd worden sporen en wissels vernieuwd en verlegd. Ook komt er een tunnel onder de sporen door. Tijdens de werkzaamheden worden bussen ingezet tussen Groningen en Beilen.

Uitstel

Het was afgelopen zomer ineens hommeles tussen Assen en ProRail, toen duidelijk werd dat ProRail het werk aan het spoor een jaar wilde uitstellen. ProRail zou in augustus 2016 aan de slag, want dan wordt ook het stationsgebied in Assen verbouwd.
Door een tekort aan bovenleidingmonteurs schrapte ProRail de klus in Assen uit de planning. Twee andere projecten elders in het land kregen voorrang.

Hogere kosten

De gemeente Assen reageerde woedend, vooral omdat de kosten hoger uitvallen door de vertraging. De gemeente wilde daar niet voor opdraaien en werd gesteund door de ChristenUnie in de Tweede Kamer.

Wie betaalt?

Het is nu duidelijk dat de klus in april 2017 wordt uitgevoerd, maar over de meerkosten zijn Assen en ProRail nog in gesprek. Daarin is ook een rol weggelegd voor het ministerie van Infrastructuur en Milieu.
Assen krijgt uiteindelijk een nieuw stationsgebouw en stationsplein. Ook komt er dus een tunnel onder de sporen door. Omdat er zes treinen per uur gaan rijden tussen Groningen en Assen, moet ProRail het spoor en de wissels aanpassen.