UWV wil 85.000 euro van echtgenote saunabaas

© Google Street View
Het UWV wil 85.000 euro van Sylvia de Haan, de vrouw van de eigenaar van Beauty Sauna Peize. De Haan heeft ondanks haar uitkering tussen 2007 en 2012 in de zaak van haar man gewerkt, zonder dit aan de instantie door te geven.
De vrouw bestrijdt de hoogte van dit bedrag en stapte vrijdag naar de rechter. De zaak werd slechts deels behandeld en gaat in december verder.
Vier getuigen werden voor de zitting in Groningen opgeroepen, maar twee verschenen daadwerkelijk. Zij werden gehoord en de overige twee komen in december aan het woord.

Eigen kantoor

Een voormalige receptioniste verklaarde tegenover de rechter dat de echtgenote binnen het bedrijf werd gezien als leidinggevende. Ze zou er hele dagen hebben gewerkt. Ook zou ze een eigen kantoor hebben gehad. 'Zij was diegene die haar handtekening onder de arbeidsovereenkomsten zette', zei de receptioniste.

Verlengstuk van haar man

De huidige bedrijfsleidster van de Beauty Sauna in Peize schetste een ander beeld. De werktijden van de echtgenote waren in die periode ongeregeld. 'Het aantal zakelijke uren komt hooguit op acht tot tien uur per week. Het uitvoerend werk deed het personeel zelf. Mevrouw De Haan overlegde slechts met haar echtgenoot. Ze was meer een verlengstuk van haar man''.
Volgens advocaat Ubo van Ophoven, die Sylvia de Haan bijstaat, sleept deze kwestie door toedoen van UVW zich onnodig traag voort.

Negatief in het nieuws

Beauty Sauna Peize is de laatste jaren in het nieuws geweest door meerdere branden die binnen dit bedrijf hebben gewoed. Kort daarop trokken twee medewerkers bij de verzekeraar Delta Lloyd aan de bel over misstanden binnen het bedrijf. De medewerkers zijn nadien onterecht ontslagen. Tegen de eigenaar loopt nog een onderzoek naar verzekeringsfraude. Begin volgende maand doet De Verzekerkamer Amsterdam hierin uitspraak.
Ook is de eigenaar van de sauna deze week veroordeeld tot een werkstraf van 180 uur vanwege het illegaal storten van puin en asbest op het terrein van zijn pluimveehouderij in Zevenhuizen.