Stadjer probeert andermans stenen te verkopen

© Flickr/PROJames Emery (Creative Commons)
Het Openbaar Ministerie wil dat een 45-jarige man uit Groningen voor oplichting vier maanden de cel in gaat. De Stadjer verkocht via Marktplaats een partij stenen. De stenen waren echter van een inwoner uit Westervelde.
Twee handelaren zagen wel iets in die stenen. Ze werden in oktober vorig jaar beurtelings meegetroond naar een bestrating bij een afgelegen boerderij in Westervelde.

Duizenden euro's

De Stadjer zei dat de stenen weg moesten vanwege nieuwbouw. Hij gaf ze verschillende stenen mee als monster. De potentiële kopers gingen ermee naar hun klanten en zo werd de partij alvast doorverkocht. Uiteindelijk betaalden beide kopers ieder zesduizend euro. 

Graafmachine

De eigenaar van de bestrating merkte dat her en der stenen misten. Ook viel hem op dat er mannen rondstruinden en druk aan het meten waren. Toen er opeens een graafmachine en ander groot materieel opdoemden, haastte de eigenaar zich naar dit circus. Hij kon nog maar nèt voorkomen dat de graafmachine de eerste stenen opgroef.
De verkoper viel ter plekke door de mand. Hij bekende meteen. 

Criminele circuit

De Stadjer had een schuld van meer dan een miljoen. Hij had in hennep gehandeld en het criminele circuit op zijn dak gekregen. De Groninger is vaker voor oplichtingspraktijken veroordeeld. Naast de celstraf vroeg de officier voor de benadeelden nog een schadebedrag van ruim 25.000 euro.
De rechtbank doet over twee weken uitspraak.