'Bevingen komen vaker voor aan randen van gasveld'

'Sinds de gaskraan bij Loppersum verder dicht is gedraaid, zijn er meer aardbevingen aan de randen van het Groninger gasveld.' Dat zegt Janneke Snijder, burgemeester van Bellingwedde en inwoonster van Wagenborgen, vrijdag na de beving van 2.3 bij Meedhuizen.
Snijder voelde haar huis flink schudden tijdens de
. 'Alsof er een ontploffing in de buurt was.' De burgemeester denkt dat de bevingen niet minder worden, maar zich hebben verplaatst naar de randen van het gasveld. Ze wil dat daar meer aandacht voor komt.

Vaker rond Meedhuizen

Ook Schelto Wolf uit Meedhuizen merkt dat er vaker aardbevingen zijn in z'n omgeving: 'Gisteren was er een beving en vandaag weer. Ik heb de indruk dat het qua frequentie vaker voor gaat komen in deze omgeving.'

Flinke knal

Het epicentrum van de beving was recht onder zijn woning. Hij hoorde even voor achten een flinke knal en dacht metaan aan vuurwerk. 'Maar daar was de knal toch te groot voor. Toen keken we op de site van RTV Noord en was het al heel gauw duidelijk dat het toch een aardbeving was. Ik vond hem redelijk zwaar. De kopjes en glazen stonden te trillen.'

Vier bevingen in anderhalve etmaal

De beving bij Meedhuizen was de tweede vrijdag. Rond vijf uur was er een beving van 1.7 bij Garrelsweer. Donderdag waren ook al twee bevingen: één bij Meedhuizen van 1.2 en één bij Wagenborgen van 0.8. De beving van Meedhuizen was de sterkste van deze maand.
Er zijn nog geen schademeldingen binnengekomen bij het Centrum Veilig Wonen (CVW).