Stadjer komt na 2,5 jaar thuis van zeiltocht

2,5 jaar lang is hij weggeweest van huis. 'Mooie tijd, maar soms ook bar en boos', vertelt wereldreiziger Aldert Hesseling.
De
zit erop. Alaska, Antarctica, Japan en de Filipijnen. Het is een kleine selectie uit de vele plaatsen waar Hesseling is geweest.
Hesseling werkte voor de reis als manager en had flink gespaard. Het schip, de Necton, had hij zelf ontworpen en laten bouwen. De schipper liet in april 2013 alles achter om alleen naar de mooiste plekken van de wereld te varen. Ook zijn familie, onder wie zijn vrouw, bleef thuis.

Bultruggen

'Mooiste momenten zijn erg lastig om op te noemen. Dat zijn er veel', aldus Hesseling. 'Varen naast immens grote bultruggen, prachtige eilanden met ruige natuur, de mensen die je ontmoet.' De 63-jarige heeft veel meegemaakt.

Storm

Hachelijke momenten zijn er ook. Een aantal stormen moest de wereldreiziger trotseren. 'Dan is het echt bikkelen.' 
De route naar Isla de los Estados (Stateneiland) bij Argentinië was vanwege de kou en de hoge golven best spannend voor de zeiler. 'Maar toen we eenmaal het eiland bereikten, was het echt sprookjesachtig. Wat een mooie plek.'

Bijzondere ontmoeting

In Japan heeft Hesseling zich verbaasd over de mensen. 'We waren de eerste toeristen die aanlegden in een haventje vlakbij de plek waar de nucleaire ramp plaatsvond. Die mensen waren zo blij met ons en zo vriendelijk.' Hesseling heeft daar veel geleerd over de cultuur.

Te koop

De wereldzeiler is niet van plan nog een wereldreis te maken. 'Het is mooi geweest.' De boot wordt verkocht. Dat betekent niet dat hij gaat stoppen met varen. 'Ik koop een wat kleinere boot voor de kleine reisjes.'
En nu? 'Tja, tuinieren. Haha, nee, daar heb ik helemaal niks mee. Ik moet nog even op zoek naar een leuke hobby', vertelt Hesseling.