Honderden fans volgen rugbyfinale in Groninger horeca

Horecazaken in de provincie zaten zaterdagavond afgeladen vol met een wat ander sportminnend publiek dan ze gewend zijn: rugbyfans.
Op het programma staat de finale van het WK rugby tussen Nieuw-Zeeland en Australië. Zaken als O'Malley's en de Pacific Aussie Pub in de Oosterstraat in de stad Groningen lieten de rechtstreeks uitgezonden finale zien op een groot aantal beeldschermen.

Oorverdovend

Sommige rugbyclubs maken er een speciaal verenigingsuitje van, zoals de rugbyers van Phoenix in Delfzijl. Eerst bowlen, dan eten en dan naar de Oosterstraat. Ook mensen die de sport niet beoefenen, maar een band hebben met een van beide landen, zijn niet voor de beeldschermen weg te slaan.
Bij elke score van de finalisten is er oorverdovend gejuich. Gezien het scoreverloop klinkt dat het vaakst voor de 'All Blacks', het team van Nieuw-Zeeland. De fans van de 'Wallabies' kunnen maar voor een paar 'try's' opspringen. De meeste rugbyfans zijn voor de All Blacks, het op voorhand favoriete team bij de insiders.

Sportieve sfeer

Fans van beide teams in één ruimte gaan goed samen. Hoewel een rugbywedstrijd Nieuw-Zeeland - Australië qua beleving vergelijkbaar is met een voetbalwedstrijd Nederland - Duitsland, is de sfeer erg sportief. Uiteindelijk wint Nieuw-Zeeland met 34-17 van Australië en pakt daarmeee voor de derde keer de wereldtitel.
Rugby staat sinds het WK rugby in Nederland anderhalve maand lang op tv te volgen is, behoorlijk in de belangstelling. Clubprominent Martin Brouwer van Phoenix zegt dat er zich vier nieuwe leden hebben gemeld. Dat is normaal de oogst van een heel jaar. De Nederlandse rubybond meldt een ledenaanwas van veertien procent.