'Hele dagen in huis handwerken, valt ook niet mee'

Er is vaak helemaal niet zoveel nodig om 65-plussers gelukkig en gezond oud te laten worden. Dat is het idee achter een nieuw ouderenproject in Appingedam.
Huisartsen, welzijnswerk en gemeente sturen deze week een vragenlijst naar de bijna drieduizend 65-plussers in de gemeente. Ze willen onder meer weten hoe de fysieke en geestelijke gezondheid is van de ouderen en of ze tevreden zijn met hun woonomgeving. Maar ook of ze in staat en bereid zijn wat voor anderen te doen.

Handwerken

Te vaak zitten ouderen nu in het medische circuit, zo is het idee, terwijl dit lang niet altijd nodig is. Zo raakte de 86-jarige Diny Tuinier na de dood van haar man drie jaar geleden in een isolement. Door haar te laten deelnemen aan allerlei dagactiviteiten vond ze het plezier in het leven weer terug, zonder dat ze bijvoorbeeld medicatie nodig had.
'Als ik hier niet kon zijn, was het niet zo rooskleurig met mij hoor. Alle dagen in huis zitten te handwerken valt ook niet mee.' Nu woont ze nog zelfstandig en is medicatie niet nodig.

Voor elkaar betekenen

Dat artsen, gemeente en welzijnswerkers samenwerken is volgens huisarts Roland Riemersma bijzonder. 'We hopen dat ze ons informatie geven zodat wij weten hoe we de zorg de komende jaren moeten inrichten. Maar ook bijvoorbeeld aan welke voorzieningen behoefte is. We willen weten wat ze voor elkaar kunnen betekenen.'