Justitie doet nieuwe poging Stadjer in Pieter Baan Centrum te krijgen

© Jos Schuurman/FPS
De officier van justitie wil dat een man uit Groningen onder dwang wordt onderzocht in het Pieter Baan Centrum in Utrecht. De man wordt verdacht van een reeks bedreigingen.
De 49-jarige Stadjer heeft afgelopen zomer een buurtbewoner bedreigd met een hamer. Hij meende dat zijn buren door de woningbouwvereniging waren ingeschakeld om hem in de gaten te houden.

Ambtenaar, hulpverlener, passant

Verder sloeg hij in de Gelkingestraat in Groningen een passant tegen het hoofd, die hem zou hebben uitgelachen. Hij stuurde een hulpverleenster steeds vervelende berichten via e-mail en Facebook. Hij hitste zijn hond op tegen een opsporingsambtenaar, die hem vroeg zijn hond aan te lijnen. De Stadjer ontkent alle aantijgingen.
De verdachte moet in de ogen van de officier dringend worden onderzocht. De Stadjer wil echter nergens aan meewerken. Een eerder verzoek om de man via de rechter gedwongen te laten onderzoeken werd niet gehonoreerd.

Overplaatsing

De Stadjer is inmiddels overgeplaatst naar een psychiatrische afdeling binnen de gevangenis. De officier ziet hierin een aanleiding om voor de man opnieuw een gedwongen observatie aan te vragen. Mocht het verzoek weer worden afgewezen, dan wil de Officier van Justitie dat de Stadjer tien maanden de cel in gaat.
Volgens zijn raadsvrouw is de verdachte inmiddels wars van alle hulpverleningsinstanties en heeft een observatie of behandeling geen enkele zin.
De rechtbank doet over twee weken uitspraak.