Commissie Bijzondere Situaties stopt er eind dit jaar mee

De Commissie Bijzondere Situaties in het aardbevingsgebied wordt opgeheven. De werkzaamheden gaan over naar Nationaal Coördinator Hans Alders.
De commissie werd anderhalf jaar geleden in het leven geroepen om mensen te helpen, die door de aardbevingsellende in geestelijke of financiële nood zitten.

Tijdelijk actief

Over twee maanden neemt de organisatie van Alders deze taak over. Nadere details daarover maakt de Nationaal Coördinator woensdag bekend, als hij zijn meerjarenprogramma voor het aardbevingsgebied presenteert.
Volgens een woordvoerder is het van het begin af aan duidelijk geweest dat de commissie tijdelijk actief zou zijn. Lopende zaken worden, indien nodig, na 1 januari volgend jaar nog wel afgehandeld, verzekert de woordvoerder.

Valse hoop

Vanaf het begin is er kritiek op de werkwijze van de commissie. Zo zou die te weinig mogelijkheden hebben om gedupeerden daadwerkelijk te helpen. Dat leidt nogal eens tot frustratie bij mensen die om hulp vragen. Zij vinden dat hen valse hoop wordt gegeven.

Opgekocht

De commissie, onder leiding van de hoogste baas van het UMCG Jos Aartsen, heeft wel een aantal poblematische situaties opgelost. Zo zijn op aangedringen van de commissie tien woningen door de NAM opgekocht.