'Groningen hangt massale sloop boven het hoofd'

Het aantal sloophuizen in Groningen neemt de komende jaren in hoog tempo toe.
Dat verwacht de Groninger Bodem Beweging (GBB).

Meerjarenprogramma

De belangenorganisatie loopt daarmee vooruit op het meerjarenprogramma voor het aardbevingsgebied. Nationaal Coördinator Hans Alders presenteert woensdag dat plan voor de grootschalige versteviging en het schadeherstel in het aardbevingsgebied.

Kritisch

In een verklaring laat de GBB weten 'zeer kritisch tegenover een dergelijke kolossale operatie te staan'. 'Temeer omdat het uitgangspunt is dat de gaswinning doorgaat op een te hoog niveau en niet zal verminderen tot een veiliger niveau van twaalf miljard kuub per jaar', verklaart de bodembeweging.

Ramp in slow motion

Er is volgens de GBB een 'ramp in slow motion' gaande in Groningen, 'die maar doorgaat'. Er wordt op gewezen dat er al 54 panden op de slooplijst staan. En dat worden er nog veel meer als de plannen van Alders ten uitvoer worden gebracht, verwacht de belangenorganisatie. 'Naar verwachting zal kosteneffectiviteit leidend zijn boven het handhaven van het woongenot en de woonsfeer van de huiseigenaar en de bescherming van dorpsgezichten.'

Live op RTV Noord

RTV Noord zendt de presentatie van het meerjarenprogramma door Alders woensdag vanaf 12:30 uur live uit op radio, tv en internet.