Bedum positief over eigen vlees

Het gemeentehuis van Bedum
Het gemeentehuis van Bedum © Google Maps
Bedum doet het goed en krabbelt er financieel weer bovenop.
De gemeenteraad is positief over het gemeentebestuur tijdens de algemene beschouwingen.

Geen oppositie

Bedum is de enige oppositieloze gemeente in Nederland sinds het vertrek van Gemeentebelangen vorig jaar. Alle partijen in de raad zijn dus ook vertegenwoordigd in het college.
'De democratie heeft een deuk opgelopen, maar is nu weer in rustig vaarwater terechtgekomen', zegt VVD'er Klaas Hoekzema.

Financiën

Na een reeks van bezuinigingen gaat het Bedum financieel weer voor de wind. 'Hoewel krap, is het college erin geslaagd een sluitende begroting te maken' vertelt CDA-fractievoorzitter Ate Wijnstra. Hij noemt de financiële plannen 'ambitieus'.
'Maar een sluitende begroting betekent niet dat we achterover kunnen leunen', waarschuwt PvdA-fractievoorzitter Jaap Heres.

Bevingsbestendige scholen

De ChristenUnie is positief over de eigen Onderwijs-wethouder Menne van Dijk. Het gaat dan vooral om het aardbevingsbestendig maken van schoolgebouwen. 'We zijn content met de grote inzet en betrokkenheid van het college op dit punt', aldus fractievoorzitter Jan Berghuis. De veiligheidsrisico´s, die de kinderen lopen, worden volgens de ChristenUnie niet onderschat en zeer voortvarend aangepakt.
Een groep bezorgde ouders vindt dat de gemeente niet genoeg doet en ziet liever vandaag dan morgen dat de schoolgebouwen worden verstevigd.

Aandachtspunten

Toch zijn er volgens de raad wel wat zaken, die aandacht verdienen. Enkele voorbeelden:
1. Het tekort van 25.000 euro bij zwembad De Beemden;
2. Kapotte openbare verlichting;
3. Lange wachtlijsen voor huurwoningen;
4. De voortgang van de herindeling;
5. Dreigende sluiting van het sportveld in Onderdendam.