Kamp: veel minder woningen versterkt dan beloofd

Minister Kamp geeft toe dat er dit jaar in Groningen veel minder woningen bouwkundig worden versterkt dan van tevoren was aangekondigd. Hij noemt dit in een kamerbrief 'ongewenst en met name vervelend voor de inwoners van Groningen'.
Kamp deed eerder dit jaar de toezegging dat er drieduizend huizen en gebouwen in het aardbevingsgebied versterkt zouden worden. Dat is bij lange na niet gehaald. Volgens de minister zijn er ruim 500 huizen versterkt.

Dertig huurhuizen

Volgens informatie van RTV Noord gaat het slechts om dertig huurhuizen en een nog kleiner aantal particuliere woningen. Probleem daarbij is onder meer dat bouwvergunningen van gemeenten langer op zich laten wachten dan ingeschat.
De VVD-bewindsman bevestigt dit in zijn kamerbrief. 'Het maken van de bouwplannen en de afstemming daarvan met bewoners en andere betrokken partijen kost meer tijd dan van te voren was ingeschat', zo geeft hij als reden voor de vertraging.

Energieneutraal

Verder wijst hij erop dat het streven van het Centrum Veilig Wonen (CVW) is om 1.650 huizen van woningcorporaties tegelijkertijd te versterken en te verduurzamen. Daarbij gaat het om het energieneutraal maken van deze huizen. Ook dat kost meer tijd dan vooraf was ingeschat, aldus Kamp.

Gesprekken

De minister heeft inmiddels Nationaal Coördinator Groningen Hans Alders gevraagd met een voorstel voor verbeteringen te komen. Daarbij moet er meer aandacht komen voor gesprekken met bewoners over de verbetering van hun huizen.
'Zij hebben het recht om te weten waar ze aan toe zijn. Ik wil daarom dat bewoners eerder en beter betrokken worden bij de plannen voor het aanpakken van hun woning.' schrijft de VVD-minister.
Woensdag komt Alders met zijn plannen voor het grootschalig versterken van woningen in het aardbevingsgebied.