Strenge normen voor bouwwerken aardbevingsgebied

© Jos Schuurman / FPS
De veiligheidsnormen voor alle bouwwerken in het aardbevingsgebied in Groningen worden verscherpt. Dat laat minister Kamp van Economische Zaken de Tweede Kamer weten.
Aanleiding is het advies van de commissie Meijdam, die zich al lange tijd buigt over deze bouwnormen. De VVD-bewindsman heeft die aanbevelingen overgenomen.

1 op 100.000

Daarbij wordt als bovennorm het risico genomen dat één persoon op de 100.000 inwoners komt te overlijden als door gaswinning een gebouw instort. Volgens Kamp is dat aanvaardbaar. De minister wijst er hierbij op dat door de invoering van deze norm in het aardbevingsgebied sprake is van dezelfde veiligheidsnorm als in de rest van het land.
Gebouwen die niet aan deze norm voldoen moeten versneld worden aangepakt. In de kamerbrief hierover wordt niet aangegeven om hoeveel gebouwen het dan gaat. Binnen vijf jaar moeten alle panden volgens deze nieuwe norm bouwkundig worden verstevigd. Het geldt ook voor nieuwbouw.

Grondversnelling

De commissie adviseert verder om een plafond in te stellen voor de te verwachten grondversnelling. Als de grondversnelling door een aardbeving daarboven komt, dan moet de gaswinnning op naburige locaties worden verminderd.
De commissie Meijdam spreekt zich nog niet uit over het zogenoemde groepsrisico. Daarbij gaat het onder meer om scholen. Er wordt nog gezocht naar een geschikte methode om ook een aanvaardbare bouwnorm voor het groepsrisico te vinden.