Tweede Kamer is boos over 'Chinese expansie' RUG

© Jos Schuurman (FPS)
In de Tweede Kamer is met verbazing en irritatie gereageerd op de plannen van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) om uit te breiden in China.
De SP hekelt de ideeën van collegevoorzitter Sibrand Poppema in de Volkskrant dinsdag hierover. Poppema heeft onlangs
met de Chinese autoriteiten in Yantai over een nevenvestiging van de RUG. Het is de bedoeling dat Chinese studenten daar kunnen gaan studeren en een deel van de colleges kunnen volgen in Nederland.

Megalomaan

SP-Kamerlid Jasper van Dijk noemt de plannen opzienbarend. 'Dit is een
schoolvoorbeeld van een megalomane onderwijsbestuurder die met zijn hoofd
in de wolken loopt.'
Hij vreest dat het de RUG veel geld gaat kosten en dat de universiteit later in de problemen zal komen. Van Dijk wil opheldering van onderwijsminister Jet Bussemaker en haar vragen of ze dit nog kan en wil tegenhouden.

Summiere draagvlak

Ook PvdA-Kamerlid Mohammed Mohandis is kritisch, vooral over het summiere draagvlak dat binnen de RUG bestaat. 'De universiteit moet zich richten op de kwaliteit van het onderwijs en zich niet met andere zaken bezighouden.'

Nog 25 miljoen euro

Volgens de universiteitsbaas zijn er geen financiële risico's voor de RUG. De Chinezen betalen het grootste deel. Er ontbreekt nog 25 miljoen euro voor een onderzoekscentrum, maar Poppema wil dat bedrag ophalen bij bedrijven.

Concurrentie

Poppema wil met de Chinese campus de concurrentie met andere universiteiten
aangaan. SP'er Van Dijk vindt dit soort oplossingen een negatief gevolg van
het huidige bekostigingssysteem, dat uitgaat van aantallen en studieresultaten.