Investering in 'zandfabriek' zorgt voor nieuwe banen

© Flickr / Gio (Creative Commons)
Het bedrijf Olthof Groep in Sappemeer krijgt een subsidie van 50.000 euro van de provincie Groningen voor het schoonmaken van vervuild zand. Schoon zand kan gebruikt worden voor betonmortel, als alternatief voor zee- of rivierzand.
Om het zand te kunnen schoonmaken, moet een 200.000 euro kostende installatie worden gebouwd, de 'zandfabriek' genaamd. Die reinigt bijvoorbeeld rioolslib, veegvuil of zand dat vrij komt bij het slopen van gebouwen.

Chemische vervuiling

Gedeputeerde Patrick Brouns (CDA) is enthousiast: 'Dit is vernieuwend en duurzaam. Door zand uit onze eigen regio te gebruiken, is minder transport nodig.' De provincie investeert 50.000 euro, een kwart van het totaalbedrag.
In de zandfabriek worden zanddelen uit afvalstoffen gescheiden. Vervolgens wordt het verwerkt tot industriezand. De installatie haalt niet alleen metalen, plastic en hout uit het zand, maar ook chemische vervuiling, zoals olie of koper. De zandfabriek levert naar verwachting vijf nieuwe banen op, waarvan anderhalf tot twee bij bedrijven in de buurt.