Pandeigenaar in Groningse rosse buurt wil miljoenen van gemeente

Raamexploitant en pandjesbaas Mario Music eist een schadevergoeding van vier miljoen euro van de gemeente Groningen. Aanleiding is het sluiten van de rosse buurt in het Groningse A-kwartier met ingang van 1 januari 2016.
Music is eigenaar van zes prostitutiepanden in het A-kwartier. Volgens de Hoge Raad, het hoogste rechtsorgaan in Nederland, mogen de panden gesloten worden. Maar de schade die daardoor ontstaat zou wel verhaald moeten kunnen worden. En daarom heeft Music een claim ingediend bij de 'commissie nadeelcompensatie' van de gemeente.

Geen aanleiding

De gemeente Groningen heeft grote plannen met het A-kwartier, maar ziet geen enkele aanleiding om Music te compenseren. De ondernemer zou voldoende tijd hebben gehad om zijn bedrijf te verkopen.

Halstarrig

Advocaat Bertil Westers, die Music bijstaat, vindt het vreemd dat de gemeente Groningen zich zo halstarrig opstelt. Music is nog steeds eigenaar van de panden en als de gemeente iets met gebied wil, zal de gemeente volgens de raadsman toch met Music om tafel moeten. Als dat niet gebeurt, zullen de panden waarschijnlijk jaren leeg staan omdat ze niet meer als prostitutiepand mogen worden gebruikt.
De commissie nadeelcompensatie van de gemeente komt in december met een oordeel. Mocht Music zich niet kunnen vinden in het besluit van de commissie, dan kan er een juridische procedure worden opgestart.