Rechter moet verhoging waterpeil Lauwersmeer tegenhouden

© Herman Jansen/Groningen in Beeld
Omwonenden van het Lauwersmeer blijven tegen een verhoging van het waterpeil. Ze stappen naar de rechter. De provincies Groningen en Friesland, het waterschap Noorderzijlvest en Staatsbosbeheer willen het waterpeil graag verhogen met veertig centimeter.
Dit zou goed zijn voor de leefomstandigheden van broed- en trekvogels in het Lauwersmeer. De proef zou begin dit jaar al uitgevoerd moeten worden, maar is door alle bezwaren uitgesteld tot begin 2016.

Opnieuw bezwaar

De gemeenteraad van De Marne sprak dinsdagavond opnieuw over de plannen. Een aantal omwonenden liet tijdens de raadsvergadering weten nog steeds bezwaren te hebben. Zij vrezen natte voeten en vinden een verhoging te gevaarlijk.

Weer onvoorspelbaar

'Dit zit ons als een visgraat in de keel. Wij lopen risico's', vertelt Kor Mollema van de vereniging van eigenaren op bungalowpark Suyderoogh. Hij sprak namens omwonenden en ondernemers in tijdens de raadsvergadering.
Mollema verwacht veel schade als het mis gaat en er overstromingen komen als het water in het meer te hoog staat. Hij vroeg de gemeenteraad om steun te betuigen, maar een motie van de VVD en CDA om de proef nog eens tegen het licht te houden haalde het niet.

Rechter moet plan stoppen

Mollema gaat nu namens de omwonenden en bedrijven gerechtelijke stappen ondernemen. 'We hebben inmiddels een advocaat in de arm genomen.'