GBB: 'Plan Alders is eerste stap naar herstel van vertrouwen'

De Groninger Bodem Beweging (GBB) is positief over het meerjarenprogramma Aardbevingsbestendig en kansrijk Groningen 2016-2020, dat Nationaal Coördinator Hans Alders woensdag in Zeerijp presenteerde.
'Het is een eerste stap naar het herstel van vertrouwen', zegt Dick Kleijer van de GBB.

'Nog niet eerder meegemaakt'

Hij ziet eindelijk een plan dat zich richt op het aanpakken van de gevolgen van de aardbevingen in Groningen: 'En natuurlijk is een plan alleen niet genoeg, want er moet ook iets aan de oorzaak-kant gebeuren.'
'Maar ik zie dat er stappen worden gezet en dat heb ik nog niet eerder meegemaakt', zegt Kleijer.

Vrolijke twijfels

Toch heeft de GBB nog de nodige twijfels: 'Als we het over uitkoopregelingen hebben, dan hebben we daar nog wel wat over te zeggen. Of over eigen bijdragen, natuurlijk ook.. Daar gaan we nog over discussiëren. Maar ik word er lichtjes vrolijk van', geeft Kleijer toe.

'Baas in eigen huis'

Het feit dat Alders heeft gezegd dat bewoners altijd centraal zullen staan, ziet de GBB als goeie stok achter de deur: 'Want dat heeft hij niet alleen tegen ons gezegd, maar hier in het openbaar tegen iedereen. Daar zullen wij hem als beweging al-tijd aan blijven houden.'
'Wij vonden namelijk altijd al dat bewoners met schade altijd baas over eigen huis moeten blijven. In het hele proces zitten voorwaarden waarmee de bewoners Alders aan zijn belofte kunnen houden', zegt Kleijer.
'Maar het lijkt alsof er naar ons is geluisterd. Eindelijk is het kwartje gaan vallen', zegt hij optimistisch.

Kritisch

Toch slikt Kleijer niet alles voor zoete koek: 'Na vandaag inderdaad een tikkeltje meer vertrouwen in plaats van wantrouwen, maar wel kritisch blijven volgen', besluit het bestuurslid van de GBB.