'Staat schendt mensenrechten door gaswinning'

Een emotioneel betoog van Sijbrand Nijhoff uit Zijldijk in de rechtbank woensdag. Met zijn advocaten daagde hij de Staat der Nederlanden voor de rechter in een kort geding. De eis: het direct stopzetten van de gaswinning in Groningen. 'Het kan zo niet langer.'
Volgens raadsman Kalmijn schendt de Staat der Nederlanden, als uiteindelijke opdrachtgever voor de gaswinning, universele mensenrechten van Nijhoff. Dat is namelijk het recht op een veilig leven en familieleven. 

Kleinkinderen

Sinds Nijhoffs kleinkinderen bij hem thuis op zijn boerderij een aardbeving meemaakten, zijn ze erg bang geworden, vertelt hij. Ze komen nog zelden bij hun opa en oma over de vloer. Iedere keer als ze op het nieuws horen dat er een beving was, bellen ze bezorgd op of opa en oma er nog zijn.
De advocaten stellen dat de Onderzoeksraad Voor Veiligheid na onderzoek heeft geconcludeerd dat de veiligheid van de Groningers nooit heeft meegeteld bij besluitvorming over de gaswinning. 'Voor ons Groningers telt het algemeen belang kennelijk niet. Ik hoop dat wij er in de toekomst weer bij mogen horen', zei Nijhoff.

Eigen vlees

De advocaten stellen verder dat de minister van Economische Zaken al sinds het begin van de gaswinning in 1963 fungeert als een slager die zijn eigen vlees keurt. Dit omdat de Staat niet alleen moet controleren of de veiligheid omtrent gaswinning gewaarborgd blijft, maar in feite ook opdracht geeft tot diezelfde gaswinning.
De Staat zit volgens hen samen met de NAM in de Maatschap Groningen, die verantwoordelijk is voor het gasbeleid in Nederland. Daarmee wordt de wet overtreden.

Algemeen belang

De advocaten die de Staat vertegenwoordigden, keken daar anders tegenaan. Volgens hen is de NAM verantwoordelijk voor gaswinning en niet de Staat. Daarom kan de rechter volgens hen de Staat ook niet opleggen direct te stoppen met boren naar gas.
Bovendien is gaswinning van algemeen belang, zeggen de advocaten. 'Alle gasfornuizen in Nederland en delen van Europa zijn uitgerust voor dit Groningse laagcalorische gas. Als dat ineens stop wordt gezet, zitten miljoenen mensen letterlijk in de kou. Dat ontwricht de maatschappij', zei Drijber.

Kritische rechter

De rechter stelde vooral kritische vragen aan Nijhoffs advocaten over wie er nu precies verantwoordelijk is voor gaswinning. 'Als de Staat niet direct gas wint, hoe kan zij er dan mee stoppen?' De vraag of dit kort geding dan ook werkelijk de gaswinning zal platleggen, zal de rechter volgende week vrijdag beantwoorden.