Pieter van Vollenhoven mag even met vuur spelen

'Ik ga u even allemaal irriteren.' Professor Mr. Pieter van Vollenhoven waarschuwt de aanwezigen. Een luide knal volgt.
Niet met een lintje, maar met een kanonschot heeft Professor Mr. Pieter van Vollenhoven woensdagmiddag een nieuwe expositie ruimte geopend in Bourtange.

Aankomst

'Wat een provincie, wat een provincie, prachtig.' Als het lid van de koninklijke familie uit de auto stapt, laat hij direct weten genoten te hebben van de rit door het landschap van Bourtange. 'Leuk om hier te zijn', zegt Van Vollenhoven.

Speech

Van Vollenhoven laat het aanwezige publiek weten het een eer te vinden om de opening te verrichten. Het centrum is volgens hem een mooie manier om de mensen te informeren van wat ze hier kunnen zien en wat voor gebied dit is geweest.
Ook benadrukt Van Vollenhoven dat het belangrijk is om aandacht te blijven besteden aan historische plaatsen zoals Bourtange.

Hindernis

Vroeger werden monumenten vaak gezien als hindernis en belemmering volgens de professor. Hij is blij dat dit beeld veranderd is en dat vrijwilligers zoals in Bourtange zich inzetten voor behoud van de historie. Beschermde stads- en dorpsgezichten zijn pas in de jaren '80 gekomen.
In het nieuwe informatiecentrum Terra Mora staat de relatie tussen het moor (moeras) en de vesting centraal. Historische figuren geven de bezoeker tekst en uitleg.