Doodsoorzaak olifant Circus Renz Berlin blijft onbekend

Volgens olifantendeskundigen is het onzeker of olifant Rhani dood is gegaan door stress. Dat bleek woensdag tijdens een persconferentie over de dood van de circusolifant.
De olifant is een
omdat het dier last kreeg van stress, zegt Circus Renz Berlin. Die zou hij gekregen hebben omdat hij uit zijn vertrouwde omgeving is gehaald.

Optreedverbod

De olifanten van het circus moesten verhuizen naar Duitsland omdat ze niet meer in Nederland mochten zijn. Sinds september geldt een optreed- en transportverbod voor wilde dieren in Nederland.

Stress?

Dierenarts Peter Klaver bevestigt dat olifanten stress kunnen krijgen als ze uit hun vertrouwde omgeving worden gehaald. 'Niet ieder dier kan er tegen als hij uit de groep wordt gehaald. Een olifant is een sociaal dier, als je die weghaalt uit de groep dan kan het beest stress krijgen.'
Gemiddeld worden olifanten tussen de vijftig en zestig jaar oud. Rhani was 53 jaar. 'Op die leeftijd kan een olifant aan allerlei verschillende omstandigheden doodgaan. Er is geen zorgvuldige sectie gepleegd, dus kun je niet zeggen of stress de doodsoorzaak is.'