Groen licht voor megastal Vlagtwedde

© Flickr/Bas Boerman (Creative Commons)
Statenlid Jan Hein Mastenbroek van de SP heeft 'pijn in het hart'. Zijn collega Arjen Nolles van GroenLinks 'baalt'. Ze voelen zich verplicht om voor een wijziging in de provinciale omgevingsverordening te stemmen, die de komst van een megastal in Vlagtwedde mogelijk maakt.
Beide partijen zijn fel tegen megastallen. De verklaring voor hun stemgedrag tijdens de vergadering van de Provinciale Staten ligt in het feit dat de SP en GroenLinks deel uitmaken van de coalitie, samen met de CU, D66 en het CDA.

Pijnlijngeval

De megastal, 2000 dieren op een opervlak van tien hectare, is een van de zogeheten 'pijplijngevallen'. Die aanvragen voor een megastal liepen al voordat de landelijke en provinciale regels voor megastallen werden aangescherpt. Destijds hebben zowel de provincie als de gemeente aan de aanvragers toezeggingen gedaan omtrent de haalbaarheid van hun plannen.
Daarop terugkomen is tijdens het spel de spelregels veranderen, vindt het gros van de partijen in de Staten. Dat is onbehoorlijk bestuur. Er zijn tien pijplijngevallen. Acht daarvan hebben inmiddels groen licht gekregen. 'Alsnog afwijzen van de twee overgebleven gevallen zou de provincie op een forse schadeclaim komen te staan', aldus Mastenbroek. 'Bovenden zou de megastal er dan via de rechter alsnog komen.'

Aftreden

Ook voor GroenLinks zijn de druiven zuur. In het vorige college van Gedeputeerde Staten trad GroenLinks gedeputeerde Wiebe van der Ploeg af omdat hij geen verantwoordeijkheid voor de komst van megastallen wilde nemen. 'Dat zal nu niet gebeuren met GroenLinks gedeputeerde Nienke Homan, zegt Arjen Nolles. Al probeerde de VVD hem in het debat nog wat te jennen door er op te wijzen dat GroenLinks nu wel akkoord gaat en eerder niet, terwijl de omstandigheden niet zijn veranderd.
Opmerkelijk was dat een motie van de Partij voor de Dieren om voor de megastal geen wijziging van de omgevings verordening toe te staan, gesteund werd door de PvdA. Die partij zat in het vorige college en was toen medeverantwoordedlijk voor de toezeggingen die nu nagekomen moeten worden.