Actievoerders windpark Meeden zoeken de rechtszaal op

Tegenstanders van windmolens in Meeden en Veendam stappen af van ludieke acties en zoeken in plaats daarvan de rechtszaal op.
Daar willen ze proberen de dreigende komst van 35 windmolens tegen te houden. Ze zamelen nu geld én rechtsbijstandsverzekeringen in om die juridische strijd aan te kunnen gaan.
Tot nu toe lieten actiegroepen Storm Meeden en Tegenwind N33 vooral van zich horen met borden, blokkades en protestbijeenkomsten. Dat zette geen zoden aan de dijk: minister Kamp zet het plan voor een windmolenpark bij Meeden gewoon door.

Rechtsbijstandsverzekeringen

De actiegroepen volgen met hun rechtsgang het voorbeeld van inwoners van het Drentse Mondengebied. 'We verzamelen de rechtsbijstandsverzekeringen van omwonenden, vragen om te gaan samenwerken en besteden de rechtsgang uit aan een gespecialiseerd advocatenkantoor in Groningen', vertelt woordvoerder Lies Zondag van Tegenwind N33.
De actiegroepen hopen het windpark via de rechter alsnog tegen te kunnen houden. Maar als dat niet lukt, willen ze dat omwonenden worden gecompenseerd voor de nadelige effecten van het windpark.
'Het wordt een zaak van de lange adem,' beseft Zondag, 'maar wij zijn niet bang om een tandje bij te schakelen. Al zes jaar zijn we bezig en we laten ons niet door minister Kamp tegenhouden.'

Ook geld ingezameld

Volgens Zondag hebben vrijwilligers al 'een behoorlijk aantal' rechtsbijstandsverzekeringen en 'een substantieel bedrag' ingezameld.
'We hebben duizenden folders moeten laten drukken, moeten mensen op pad sturen. Dat kost veel geld. Onze portemonnee wordt wel wat leger, maar onze oproep is gelukkig niet aan dovemansoren gericht.'