'Dit is te vergelijken met het terugvinden van een verloren Rembrandt'

De Groningse onderzoeker David van der Linden heeft een bijzondere klus. Hij leidt namens de RUG het team dat onderzoek gaat doen naar een verzameling van honderden nooit geopende brieven uit de zeventiende eeuw.
De post is deze zomer gevonden in het archief van het Museum voor Communicatie in Den Haag. Het gaat om in totaal 2.600 brieven. 600 daarvan zijn ongeopend.

Uniek
Volgens Van der Linden gaat het om een grote vondst. 'Dit maak je als onderzoeker maar één keer in je leven mee. Het is te vergelijken met het terugvinden van een verloren Rembrandt.'

Gevluchte Fransen
De brieven waren ooit van een Franse postbode. Ze zijn nooit bezorgd, omdat de ontvangers waren verhuisd, overleden of de brief weigerden. Hij wilde ze niet wegdoen. In de brieven staan verhalen van Franse families die ver van elkaar wonen. Velen waren toentertijd gevlucht, vanwege religieuze vervolgingen.

Privacy
De brieven zijn bijzonder omdat ze stuk voor stuk op een speciale manier zijn gevouwen. In sommigen zitten wel tientallen vouwen. Deze techniek heet letterlocking. 'Hierdoor konden mensen zien of de brieven niet stiekem onderweg zijn gelezen. Anderen kunnen het onmogelijk weer op dezelfde manier terugvouwen. Daaruit blijkt dat men toen ook al nadacht over privacy', zegt Van der Linden.

De kist waar de brieven in zaten is de afgelopen decennia verschillende keren opgenomen in tentoonstellingen. Niemand kwam op het idee om de brieven te lezen. Pas afgelopen zomer ging een onderzoeker ermee aan de slag.

Geld nodig
In de komende jaren gaan de onderzoekers de brieven stuk voor stuk lezen. De ongeopende brieven laten ze verzegeld. Met speciale scantechnieken kunnen ze de brieven lezen. 'Dat zijn wel dure technieken, dus we moeten dit jaar verschillende fondsen aanschrijven om geld te krijgen', besluit de Groningse onderzoeker.
Meer over dit onderwerp:
GRONINGEN
Deel dit artikel:

Recent nieuws