Veenkoloniale gemeenten overwegen stap naar de rechter vanwege Kamp

© Jos Schuurman/FPS
Minister Henk Kamp heeft niet binnen twee weken gereageerd op kritiek op de rijkscoördinatieregeling rond windmolens in de Veenkoloniën. De kans is daarom groot dat de gemeenten Aa en Hunze en Borger-Odoorn een kort geding aanspannen.

'Gaat af als een gieter'

Dat meldt RTV Drenthe. Raadslid Henk Bolk van Gemeentebelangen Borger-Odoorn stelde donderdag vragen over de stand van zaken. Hij vindt dat de gemeenten nu naar de rechter moeten stappen.


'Wie A zegt, moet ook B zeggen. Anders ga je af als een gieter. Er ligt een draagvlakonderzoek en dat is heel duidelijk', zegt Bolk.

Juridisch trucje

De gemeenten stuurden twee weken geleden een brief aan Kamp. Aa en Hunze en Borger-Odoorn schrijven daarin dat ze de rijkscoördinatieregeling niet van toepassing vinden. Deze regeling geldt alleen voor parken die minstens honderd megawatt omvatten.
Volgens de jurist van de gemeenten zijn in de Veenkoloniën drie parken ten onrechte samengevoegd tot één initiatief, om zo onder de regeling te vallen. En daardoor zou Kamp ten onrechte de regie over de plannen hebben.

Stap naar de rechter

De Drentse gemeenten vroegen Kamp in de brief om zijn standpunt te herzien en drongen aan op antwoord binnen twee weken.
'En dat antwoord is er nog niet', aldus wethouder Freek Buijtelaar van Borger-Odoorn. 'Ik zal de brievenbus de komende dagen nog scherp in de gaten houden, maar als er maandag nog geen antwoord is, dan stappen we naar de rechter.'