'Je speelt met de levens van de kinderen op school'

Cunera gaat zondag over scholen en aardbevingen. In Bedum veroorzaakt de aanpak van de schoolgebouwen onrust onder ouders.
Inspectie

Alle scholen in het aardbevingsgebied zijn geïnspecteerd. Oude schoorstenen en andere directe risico-onderdelen zijn gesloopt of verstevigd. Maar daarmee voldoen de scholen nog niet aan de veiligheidseisen. Daarvoor is ingrijpende verbouw en soms nieuwbouw noodzakelijk.

Tijdelijke school Bedum

Wethouder Menne van Dijk wil de scholen in Bedum de komende jaren één voor één aan pakken. Als hun school aan de beurt is gaan leerlingen van die school naar een noodgebouw. Een deel van de ouders vindt dat de operatie op deze manier veel te lang duurt. 'Je speelt met de levens van de kinderen op school', zegt een ouder van de Regenboogschool.

Veilig of niet?

Ook Annemarie Heite maakt zich zorgen. Haar dochter zit in Bedum op de St. Walfridusschool, waarvan het grootste deel gesloopt moet worden. Het stoort haar dat wethouder van Dijk zegt dat de school veilig is. 'Hij gaat er van uit dat er de komende jaren geen zware beving komt maar dat kan niemand voorspellen', zegt ze. Ze ligt er wakker van dat ze haar kind dagelijks naar een school stuurt die niet veilig is.

Hoe het ook kan

Cunera gaat ook kijken in Loppersum. Sinds mei zitten de christelijke en de openbare basisschool samen in een aardbevingsbestendig noodgebouw bij het sportcomplex. Het gebouw is er in twee maanden neergezet. Op termijn komt er een nieuwe school in Loppersum. Ouders, leerlingen en leerkrachten zijn erg tevreden met het tijdelijke schoolgebouw, dat helemaal door de NAM is betaald.

Wat zegt Hans Alders er van?

In het meerjarenplan van Hans Alders staat dat scholen en andere gebouwen waar veel mensen zijn prioriteit krijgen. Alders wil dat bij de aanpak van scholen rekening gehouden wordt met ontwikkelingen in de toekomst, dalende leerlingenaantallen en eventuele fusies.