Gedwongen PBC-onderzoek voor gewelddadige Stadjer

© Jos Schuurman/FPS
De rechtbank wil dat een 49-jarige man uit Groningen onder dwang wordt onderzocht in het Pieter Baan Centrum in Utrecht. De man wordt verdacht van gewelddadige bedreigingen waarbij met een hamer werd gezwaaid, stalking en mishandeling.
De officier van justitie vroeg maandag tijdens de zitting een gedwongen observatie voor de man en anders een celstraf van vijftien maanden, waarvan vijf maanden voorwaardelijk.

Afgewezen

Een eerder verzoek om de man via de rechter gedwongen te laten onderzoeken werd al afgewezen. De man weigert tot dusver mee te werken. Zijn raadsvrouw zei dat de gedwongen observatie daarom ook geen zin had.
De rechtbank vermoedt dat de gewelddadigheden zijn veroorzaakt door de psychische gesteldheid van de man. De rechtbank heeft meer inzicht nodig om tot een juiste veroordeling te komen en is een observatie noodzakelijk, zei de rechter.

Complot

De Stadjer denkt dat de woningbouwvereniging buurtbewoners heeft ingezet om hem in de gaten te houden. Reden voor de man om deze zomer een buurtgenoot te bedreigen, waarbij hij een hamer in de hand hield.
In dezelfde periode vernielde de man een deur en sloeg hij in de Gelkingestraat een passant tegen het hoofd. Die zou hem hebben uitgelachen 'en daar hou ik niet van', meende de man tijdens de zitting.

Hond

Ook zou de man in het Noorderplantsoen een toezichthouder hebben bedreigd en zijn hond tegen de ambtenaar hebben opgehitst. Hij was aangesproken, omdat zijn dier niet was aangelijnd. Een hulpverleenster deed aangifte, omdat de Stadjer haar zou stalken via email en vervelende berichten op Facebook.