Warming-up: SC Cambuur - FC Groningen

© JKBeeld
Voorafgaand aan elke wedstrijd van FC Groningen blikt Elwin Baas vooruit. Dit keer de eerste kunstgraswedstrijd van dit seizoen: Cambuur – FC Groningen
SC Cambuur – FC Groningen: de laatste jaren; volstrekt kansloos en volstrekt kansloos

Ik heb FC Groningen de laatste twee seizoenen onder Van de Looi zelden zo volkomen kansloos zien verliezen als in de twee wedstrijden (4-1 en 3-0) in Leeuwarden. Natuurlijk stond het vorig seizoen bij rust nog 0-0, maar dat was eigenlijk een wonder.
SC Cambuur wil Groningen vanaf minuut één afjagen en op de één of andere manier heeft Groningen op het Leeuwarder kunstgras geen antwoord gehad. De historie tussen de twee ploegen op het hoogste niveau is zeer karig. Slechts vier keer eerder stonden beide ploegen tegenover elkaar in de Friese hoofdstad. Twee keer verloren (de twee laatste duels), één gelijk en één gewonnen.

De vorm: FC Groningen

Wat kreeg Groningen donderdagavond een verschrikkelijke harde klap te verwerken. De Europese wedstrijd tegen Liberec werd met 1-0 verloren. Dat kan, maar het stukje besef dat Groningen (net als veel andere Nederlandse ploegen in Europa) voornamelijk fysiek en kracht te kort komen zal ongetwijfeld een mentale dreun opleveren. Als je logisch nadenkt is het helemaal niet schandelijk dat de FC deze poulefase niet heeft overleefd, maar de teleurstelling is er desalniettemin niet minder groot om.
Moet ik het nog hebben over de resultaten in uitwedstrijden? De vaste lezer van de rubriek zal weten dat de FC weinig tot niets voor elkaar heeft gekregen in wedstrijden buiten de Euroborg. Alleen in Nijmegen, alweer bijna twee weken geleden, wist Groningen een puntje mee te nemen. Alle andere wedstrijden gingen in de Eredivisie verloren.

De vorm: SC Cambuur

Wil Groningen een keer op het kunstgras van Cambuur winnen, dan moet dat zondag maar gebeuren. Cambuur is bezig aan een verschrikkelijk matig seizoen. Trainer Henk de Jong wacht met zijn ploeg nog altijd op de eerste overwinning. Zes keer werd er al gelijkgespeeld! En de overige vijf wedstrijden werden verloren. Toch zijn de Friezen de laatste weken niet makkelijk te verslaan. Vijf van de laatste zes wedstrijden werden namelijk gelijkgespeeld.

Waar moeten we op letten?

Martijn van der Laan en Leonard Nienhuis zullen zondag bij de Friezen in de basis staan. Twee Grunnigers in Friese dienst en dan vergeten we Erik Bakker ook nog. Hij is een Drent die al een aantal jaar in Groningen woont.
Ik ben vooral nieuwsgierig naar de prestaties van Van der Laan. Hij belandde onder Van de Looi op een zijspoor en werd vlak voor het sluiten van de transfermarkt verhuurd aan Cambuur. En dat is niet geheel toevallig de club waar hij zijn beste wedstrijden in de Eredivisie speelde. Met name in die 4-1 Friese overwinning van twee seizoenen geleden speelde Van der Laan een uitstekende wedstrijd.

Blessures en schorsingen

FC Groningen: Rasmus Lindgren (enkel), Mimoun Mahi (hamstring), Tom Hiariej (enkel) en Jarchinio Antonia (onzeker, bovenbeen).

Vermoedelijke opstelling FC Groningen

Padt; Kappelhof, Reijnen, Larsen, Burnet; Maduro, Drost, Tibbling; Linssen, De Leeuw en Rusnák.

Voorspel SC Cambuur - FC Groningen

Veel mensen dachten dat we wel zouden winnen van Slovan Liberec. Helaas, we verloren. Een paar van jullie voorspelden de 0-1 nederlaag, waardoor FC Groningen niet overwintert in Europa, goed. Twee daarvan wisten daarin ook de juiste ruststand te voorspellen en wisten op twee minuten na de minuut van de eerste treffer goed te voorspellen. Dat waren de familie Beuker en Pim Vermeulen. Gefeliciteerd, jullie zijn even dé voetbalkenners van het Noorden!
Maar nu: wat wordt SC Cambuur - FC Groningen? Voorspel het met het formulier hieronder en wordt dé voetbalkenner van Groningen. Gebruik je de app? Voorspel dan hier.
Elwin Baas is sportverslaggever en FC Groningen watcher bij RTV Noord. Voorafgaand aan elke wedstrijd van de FC blikt hij vooruit.