'Vergunningen vertragen reparatie EMG Faktors'

Het is de vraag of EMG Faktors in Groningen op tijd klaar is voor de dertigste editie van Eurosonic. Een klein brandje in de feestzaal vorig weekend veroorzaakte veel schade. Vergunning om dat te repareren, laten op zich wachten.
Dakplaten van het pand raakten bij
beschadigd. Omdat EMG Faktors in een gemeentelijk monument zit, kunnen die niet zomaar worden vervangen. Hiervoor zijn vergunning nodig die maanden op zich kunnen laten wachten, zegt nachtburgemeester Chris Garrit.
'Het kan in principe binnen een paar dagen worden geregeld. Maar als de gemeente er weken over doet, dan is het te laat', zegt Garrit. EMG Faktors in gesprek met de gemeente om het proces te versnellen.

'Spannend'

Muziekfestival Eurosonic begint over twee maanden. In het pand moeten artiesten en vrijwilligers dan terecht kunnen voor eten, drinken en afterparty's. De locatie is ideaal, omdat in het naastgelegen Eemskanaal tijdens Eurosonic een hotelboot ligt. Of het gaat lukken alles op tijd klaar te krijgen is 'spannend', volgens Garrit.

Weggesmolten

Alle evenementen in EMG Faktors voor de komende tijd zijn afgelast. Bij de brand ontstond veel rook- en roetschade en moet daarom grondig worden gereinigd. Elektrische apparatuur, als kabels en beamers, smolt weg door de hitte. Hoe de brand is ontstaan, is nog onduidelijk.
Eurosonic is een van de grootste muziekfestivals van Nederland. De komende editie gaat op 13 januari van start. Deze jubileumeditie richt zich op bands uit Centraal- en Oost-Europa.