Dag van de Slacht trekt lekkerbekken

Een varken aan de ladder en de doffe klanken van het slagersmes op het hakblok. Op Landgoed Mensinge in Roden is zondag voor de derde keer de dag van de slacht gehouden.
Ambachtelijke slagers laten zien hoe een scharrelvarken wordt uitgebeend en verwerkt tot hamlappen, spareribs en karbonaadjes. RTV Noord ging voor een keer ver de grens over naar Drenthe, maar met een reden. Slager Harry Reiken: 'Dit varken komt van de ecologische boerderij De Oorsprong uit Noordlaren, dus ja, het is een echt Grunnings Zwien.'
Slachtmaand
De maand november wordt van oudsher de slachtmaand genoemd. Vroeger was er in de winter weinig eten te vinden. Daarom werd in de zomermaanden allerlei voedsel verzameld en het varken vetgemest, zodat er voldoende voorraad was om de koude wintermaanden door te komen. In november werd het varken geslacht.

Het verse vlees werd gedroogd en geconserveerd voor de wintervoorraad. Deze traditie wordt dus voorgezet op het landgoed in Roden. Daar hoort volgens Carolina Verhoeven ook slachtvisite bij.
'Vetpriezen, dat gebeurde vroeger wanneer de buurt bij de boer kijken hoe vet het varken was. Daar hoorde een borreltje – nou ja, eigenlijk meer – bij. Bij ons hangt een geslacht varken waarvan mensen het gewicht kunnen raden. Nu zijn de varkens wel heel erg schraal hoor- twee, drie vingers vet, maar vroeger was het vier vingers vetting.'

Mager is niet altijd goed

Normaal gaan de varkens van Noordlaren meteen richting de restaurants. Want daar gaat ons beste vlees naar toe. Daarom slaan voor liefhebbers nu toe, zoals Jan van der Heide uit het Westerkwartier. Zelf slager geweest, dus weet als geen ander waar je een eerlijk stukje vlees haalt. 'Wat ik nu net heb gekocht, ik heb het vlees even bekeken, is rood-rozig van kleur. Er zit een mooi vetlaagje op en dat geeft gewoon smaak aan je maaltijd. Niet alles wat mager is is goed.'