6000 euro voor defibrillatornetwerk in Marum

© Flickr / Tim Reckmann (creative commons)
In de gemeente Marum komt een netwerk van publiekelijk toegankelijke defibrillatoren. De gemeenteraad heeft daarvoor zesduizend euro beschikbaar gesteld. De bedoeling is dat in elk dorp in de gemeente 24 uur per dag een defibrillator bereikbaar is.
Een defibrillator is een hulpmiddel dat kan worden gebruikt bij een reanimatie in het geval van een hartstilstand.

Sluitingstijd

In de gemeente zijn nu vijfentwintig defibrillatoren, waarvan er maar één 24 uur per dag publiekelijk beschikbaar is. De andere bevinden zich in onder meer dorpshuizen en sportzalen. Na sluitingstijd van die voorzieningen zijn de defibrillatoren niet meer beschikbaar.

Code

De eigenaren van de defibrillatoren kunnen nu bij de gemeente een subsidie aanvragen om kasten te bouwen die aan de buitenmuur van hun voorziening wordt opgehangen. Daarin komt de defibrillator te hangen die met een code uit de kast kan worden gehaald.
Voorwaarde voor subsidie is wel dat de eigenaar zijn defibrillator aanmeldt bij HartslagNU. Die organisatie waarschuwt mensen in geval van een hartstilstand in hun omgeving. Zij kunnen dan een met de code een publiek toegankelijke defibrillator ophalen.