Floorballster Simone Palstra: 'En dan speel je ineens voor Oranje'

Nog geen twee jaar speelt Simone Palstra uit Groningen floorball en toch is de 25-jarige sportdocent onlangs geselecteerd voor het Nederlands floorballteam. Voor Palstra een droom die uitkomt, want over drie weken speelt ze haar eerste interland: het WK in Finland.
WK in Finland

Van 4 tot en met 12 december wordt in het Finse Tampere namelijk gestreden om de wereldtitel floorball.
Floorball is een sport die vooral in de Scandinavische landen bijzonder populair is. Het is volgens Palstra de snelste zaalsport die er is 'en je kunt het een beetje vergelijken met ijshockey, maar dan in een sporthal'.

Toevallig ontdekt

Eigenlijk per toeval is Palstra begonnen de sport. 'Ik ben gestopt met voetbal en zocht wat anders. Op de Academie voor Lichamelijke Opvoeding kregen we een les floorball. Dat vond ik erg leuk. Omdat ik vroeger gehockeyd heb, pakte ik het makkelijk op.'
Vorig jaar zomer mocht ik tijdens een toernooi in Groningen meespelen met Dames 1 van Face Off en zo is het eigenlijk begonnen', lacht ze.

Meetrainen met Oranje

In 2014 speelde ze mee met het tweede team van de Groninger studentenclub Face Off en sinds dit seizoen is Palstra een van de vaste gezichten van Dames 1.
'Bondscoach Stephan Widjaja heeft me een aantal keren zien spelen en heeft me tijdens dit seizoen benaderd met de vraag of ik niet eens met het Nederlandse team mee wilde trainen. Dat ging goed en tja, dan speel je ineens voor Oranje. Ik vind het fantastisch.'

Maar wordt ze wereldkampioen?

Of de Nederlandse dames ook daadwerkelijk wereldkampioen gaan worden, is nog maar de vraag.
Het niveau ligt volgens Palstra erg hoog en daarom is ze tevreden met een top-tien-notering: 'En persoonlijk gezien hoop ik een paar puntjes te scoren. Dan is het voor mij perfect.'

Nog meer Gronings talent

Simone Palstra is niet de enige Groninger die een basisplaats in het Nederlandse damesteam heeft veroverd.
Ook Lidwien Reehuis en Susanne Spijkerman - beiden al heel wat jaren actief voor Oranje - zijn door Widjaja geselecteerd voor het WK.

Voor de thuisblijvers

Speciaal voor de thuisblijvers houdt Palstra een Facebookpagina bij waarop niet alleen de verrichtingen van het team, maar ook haar persoonlijke ervaringen te lezen zijn.