Groninger wethouders ondertekenen brandbrief aan Plasterk

© Flickr/Marcel Oosterwijk (Creative Commons)
14 Groninger wethouders van Financiën hebben, net als 220 andere, een brandbrief aan minister Plasterk van Binnenlandse Zaken ondertekend. Ze stellen dat hun gemeenten door alle bezuinigingen hun essentiële taken niet meer goed kunnen uitvoeren.
Volgens wethouder Harmannus Blok van Winsum, een van de ondertekenende gemeenten, fluctueren de inkomsten te veel. Zo krijgen gemeenten steeds nieuwe bezuinigingen opgelegd. Ook wordt het geldbedrag dat de gemeente van het Rijk krijgt gedurende het jaar gewijzigd.

Er raar op staan

Blok geeft een voorbeeld. 'In mei krijgt een gemeente bijvoorbeeld te horen dat ze het met minder geld moet doen. De plaatselijke bibliotheek moet daarom dicht. In september besluit het Rijk toch meer geld uit te keren. Maar het besluit om de bibliotheek te sluiten, is dan al genomen. Dan sta je er als wethouder financiën raar op.'
Met de brandbrief (pdf) moet de politiek worden wakkergeschud, meent Blok. Volgende week wordt de begroting voor Binnenlandse Zaken behandeld. 'We willen aan de onderhandelingstafel toch een aantal zaken anders geregeld te krijgen.' Zo'n tachtig procent van het inkomen van gemeenten is afkomstig van het Rijk.