Verdachte van verkrachting weigert uit cel te komen: rechtszaak uitgesteld

© Jos Schuurman/FPS
Een 35-jarige verdachte uit Groningen zorgde dinsdag voor een ongebruikelijke situatie in de rechtbank in Assen. Zijn rechtszaak werd uiteindelijk uitgesteld.
De man moest zich verantwoorden voor het verkrachten van zijn ex-vrouw, maar hij weigerde om vanuit gevangenis De Marwei in Leeuwarden naar de rechtbank te komen. Dat recht heeft een verdachte: hij hoeft zijn strafzaak niet bij te wonen en mag afstand doen. Behalve als de rechtbank wil dat hij er wel bij is. 
Dat was dinsdag het geval. De voorzitter van de meervoudige strafkamer gaf daarom, toen ze hoorde dat de man niet wilde komen, het bevel dat dat hij vanuit Leeuwarden naar de rechtbank moest worden gebracht. Bij een bevel heeft de verdachte geen keus meer.

Weigering

Toen hij er eenmaal was en de zaak - twee uur later dan gepland - op het punt van beginnen stond, weigerde de man zijn tijdelijke cel in de rechtbank uit te komen om mee naar de rechtszaal te gaan.
Zijn advocaat ging met een tolk naar de cellengang in de kelder om de Groninger, die oorspronkelijk uit Azerbeidzjan komt en slecht Nederlands spreekt, over te halen. Uiteindelijk ging zelfs de voorzitter van de meervoudige kamer naar beneden om met de man te praten, maar ook dat haalde niks uit.

Ziek

Hij vertelde dat hij ziek was en eerst door een arts bezocht wilde worden. Dat gebeurde niet, omdat de medische dienst in De Marwei al had besloten dat hij fit genoeg was om de rechtszaak bij te wonen. De man zei misselijk en duizelig te zijn. 

UItgesteld

De rechtbank heeft de zaak uiteindelijk uitgesteld. De officier van justitie liet alvast weten dat ze wil dat de man wordt onderzocht in het Pieter Baan Centrum, omdat hij weigert zich vrijwillig te laten onderzoeken door een psychiater en een psycholoog. Daarover beslist de rechtbank op de volgende zitting. 
De gewelddadige verkrachting zou in maart hebben plaatsgevonden in Groningen. Ook verdenkt het Openbaar Ministerie hem van het mishandelen van zijn kind.