Noodopvang Kolham verwelkomt eerste 140 vluchtelingen

In de noodopvang in Kolham zijn de afgelopen dagen honderden bedden en kasten geplaatst
In de noodopvang in Kolham zijn de afgelopen dagen honderden bedden en kasten geplaatst © Jacqueline Nauta/RTV Noord
In Kolham wordt woensdagmiddag de tijdelijke noodopvang voor vluchtelingen in gebruik genomen. De noodopvang is ondergebracht in een pand op een industrieterrein aan de Albert Einsteinlaan.
Hoewel de eerste 140 vluchtelingen al aan het begin van de middag worden verwacht, is het pand nog niet klaar. Woensdagochtend werd nog altijd druk gewerkt aan de inrichting. Vrachtwagens reden af en aan.
'Er moet nog veel gebeuren, maar de druk is zo hoog dat het COA de noodopvang zo snel mogelijk in gebruik wil nemen', zegt RTV Noord-verslaggever Jacqueline Nauta.

Zo snel mogelijk

De afgelopen dagen is het bedrijfsgebouw opgedeeld in compartimenten, zijn er bedden geplaatst en sanitairunits neergezet. Ook is er provisorisch een eetzaal ingericht.
De komende dagen komen er steeds meer vluchtelingen naar Kolham. De noodopvang zal uiteindelijk onderdak bieden aan vierhonderd mensen. 'Daarmee zijn er nu 5.000 bedden voor vluchtelingen in onze provincie', zegt manager Henk Wolthof van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA).

Veel vrijwilligers

Volgens Wolthof is het aantal vrijwilligers dat zich in Kolham heeft aangemeld 'hartverwarmend'. 'Vorige week woensdag, tijdens de informatieavond, boden de eerste vrijwilligers zich al aan. Of het nu gaat om muziek- of sportactiviteiten, Nederlandse taallessen of kennismaking met Nederland - veel mensen en verenigingen willen iets doen. We zijn daar heel blij mee.'
De noodopvang in Kolham blijft vooralsnog één jaar open.