Rutger Smith: 'Russen schorsen om atletiek te redden'

Discuswerper Rutger Smith eist een keiharde aanpak van de met doping doordrenkte Russische atletiek.
Volgens de 34-jarige 'Reus uit Leek' moet Sebastian Coe, de nieuwe voorzitter van de internationale bond IAAF, nu doorpakken. 'Hij moet de schorsing van de Russen doorzetten, anders is de atletieksport ten dode opgeschreven', denkt Smith.

Slachtoffer

Smith is de meest succesvolle Nederlandse atleet op de grote kampioenschappen. Hij won in totaal zeven medailles op EK's en WK's met kogelstoten en discuswerpen.
Daarnaast is Smith ook het grootste slachtoffer van dopinggebruikers. Drie van zijn plakken kreeg hij pas jaren later, omdat een geschorste dopinggebruiker het eremetaal moest inleveren.

Poppenkast

'Ik weet al jaren dat doping wijdverspreid is in Rusland en andere voormalige oostbloklanden', vertelt Smith. 'Ik hoor die verhalen al tien jaar. Ik snap wel dat er bewijzen moeten komen, maar voor mij bestond er al geen twijfel. Dopingcontroles in Rusland stellen ook niks voor. Het is gewoon poppenkast.'

Naïeveling

Smith heeft zich ondanks alle dopingperikelen nooit laten ontmoedigen. 'Ik heb bewezen dat ik medailles kan halen zonder doping en ik ben tevreden over mijn carrière, ook al is het frustrerend te weten dat ik waarschijnlijk meer medailles ben misgelopen.'
De Leekster was Europees en wereldkampioen bij de junioren. Toen wilde hij de wereld van de senioren veroveren. 'Ineens kwamen er voor mij onbekende atleten uit de voormalige oostbloklanden opzetten, die verder stootten en wierpen dan ik. Toen vroeg ik me als jonge naïeveling nog af wat zij beter deden dan ik. Nu weet ik het antwoord', schampert Smith.

Troost

Er is één schrale troost voor Smith. Op de kampioenschappen waar hij een medaille heeft gewonnen, is er nooit een Rus boven hem geëindigd. 'Daar ben ik dan wel weer blij mee', grapt Smith.