'Leefbaarheid krimpdorpen lijdt niet onder sluiten scholen'

Het sluiten van scholen in krimpgebieden leidt steevast tot verhitte protesten. Dat is onterecht, vindt krimpdeskundige Tialda Haartsen van de Rijksuniversiteit Groningen.
Volgens Haartsen is het een mythe dat met het verdwijnen van de school de leefbaarheid in het dorp erg onder druk komt te staan.

'Waar hoor je dan de dorpsroddels?'
'Een school heeft vaak verschillende functies in een dorp', vertelt Haartsen tegen RTV Drenthe.

'En het is natuurlijk een tijdje zoeken naar de manier waarop die functies kunnen worden vervangen. Waar gaat straks mijn kind naar school? Waar hoor ik straks de dorpsroddels?'

Leefbaarheid verandert uiteindelijk niet
Haartsen zegt dat er in eerste instantie veel onrust ontstaat in een dorp als een school verdwijnt. Er vertrekken soms ook ouders met kinderen die niet in een dorp zonder school willen wonen.

'Mensen denken dan, 'zie je wel, nu loopt ons dorp nog verder leeg'. Maar het blijkt dus dat andere gezinnen die lege plekken wel weer opvullen en dat de instroom van nieuwe scholen constant blijft', legt Haartsen uit.

Nog net zo goed
'Als het stof is neergedaald, blijkt het met de leefbaarheid nog net zo goed gesteld als voor het sluiten van de school', concludeert Haartsen.
Meer over dit onderwerp:
krimp GRONINGEN
Deel dit artikel:

Recent nieuws