Bureau Steinfort: 'Hond getuigt in moordzaak'

Het deed menig wenkbrauw fronsen, en niet alleen in Frankrijk. Een hond die als getuige wordt opgeroepen in een moordzaak. Het overkwam labrador Tango, vorig jaar april. De hond was als enige aanwezig toen zijn baasje op brute wijze werd vermoord.
Het Openbaar Ministerie confronteerde Tango en twee andere labradors met de verdachte. Men was benieuwd of de honden verschillend op de man zouden reageren. Een interessant experiment dat me onmiddellijk deed denken aan die onopgeloste moordzaak in Wildervank. De moord op de 41-jarige Derk Kiers.
Het is het aanhoudende geblaf van zijn honden waardoor de buren in januari 2011 argwaan krijgen. Als ze poolshoogte nemen zien ze Derk in de woonkamer liggen. De muren en de vloer zijn besmeurd met bloed. Een steekwond in de hals is de doodsoorzaak. Santor en Lyka waken over het lichaam van hun baasje. Een alleenstaande zonderlinge man, die zijn geld verdient met de verkoop van ijs op braderieën en markten.
De honden van Kiers worden na zijn dood opgevangen door het asiel in Winschoten. Santor en Lyka worden uiteindelijk 'geadopteerd' door een collega van RTV Noord. 'Het was liefde op het eerste gezicht', vertelt ze. 'Pas toen we ze ophaalden hoorden we dat hun baasje was vermoord. En dat ze het bewijsmateriaal hebben opgegeten. In eerste instantie schrik je dan, maar het was geen reden om er van af te zien.'
De viervoeters zijn net als Tango getuige geweest van een moord. Maar wat hebben ze er van meegekregen? En, hebben ze gezien wie hun baasje om het leven heeft gebracht? Santor kunnen we het in ieder geval niet meer vragen. De bouvier is inmiddels overleden. Lyka daarentegen is nog altijd springlevend. 'Als mijn vriend op de bank ligt te slapen dan controleert ze wel altijd even of hij nog ademt. Maar verder merk ik niets aan haar. Het is een hele sociale hond.'
'Of het moet die avond zijn geweest dat we met z'n allen voor de buis zaten. We keken naar een film waarin een vrouw volledig door het lint ging. Lyka begon meteen hysterisch te blaffen. Ik heb toen wel gedacht; kennelijk is Derk door zijn vriendin vermoord.' Johanna B. was destijds inderdaad één van de verdachten. Hun relatie liep een paar weken voor zijn dood op de klippen. Bewijs voor haar betrokkenheid is nooit gevonden.
In tegenstelling tot Tango zijn Santor en Lyka nooit met de verdachten geconfronteerd. En dat is misschien maar beter ook. Want hoe zouden ze de moordenaar moeten aanwijzen? Door hun poot op te tillen? Of door hard te blaffen? En welke juridische consequenties zouden daaraan verbonden moeten worden? Het is precies de reden waarom het experiment in Frankrijk een 'schone dood' is gestorven. 'Een twijfelachtige manier van werken, de rechtspraak onwaardig', aldus critici.
Nee, er is maar één manier waarop het onderzoek naar de moord op Derk Kiers tot een goed einde gebracht kan worden. En dat is nieuwe informatie. Iets waar mijn collega vurig op hoopt. 'Wat zou het mooi zijn als ik Lyka alsnog zou kunnen vertellen wie haar baasje heeft vermoord.'