Damster vrijgesproken voor oplichten van Rabobank

© Archief RTV Noord
Dat er met een valse factuur was gepoogd de Rabobank voor 75.000 euro op te lichten, daar was geen twijfel over. Maar wie dat precies had gedaan, daar kwam de rechter woensdag niet uit. De 47-jarige verdachte uit Appingedam werd daarom vrijgesproken.
De man heeft een loonbedrijf. De openbaar aanklager verweet hem dat hij in april dit jaar een vervalste factuur naar de bank stuurde. De bank had aangifte gedaan.

Speciale lening

De Rabobank had middels die nota 75.000 euro voor een nieuw dak moeten overmaken aan een staalconstructiebedrijf uit Wirdum. Dat geld viel onder een speciale lening die de Damster had afgesloten om zijn loods, die twee jaar geleden door storm zwaar beschadigd raakte, opnieuw op te bouwen.

Dealtje

Volgens de eigenaar van het staalconstructiebedrijf had de Damster hem benaderd om een dealtje te sluiten en via de valse factuur samen geld van de bank te bemachtigen. 'Daar ben ik niet op ingegaan', had hij verklaard bij de politie. 

Ontkennen

De Damster ontkende de vervalsing. Hij stelde dat hij de factuur van de Wirdumer had gekregen en zonder kritische blik had doorgestuurd naar de bank.
De rechter kwam er niet uit wie de factuur uiteindelijk had gemaakt en met precies welk belang. Vanwege alle onduidelijkheden volgde er vrijspraak. De officier van justitie had 120 uur taakstraf en twee weken voorwaardelijke gevangenisstraf geëist.