'Scooters en oude dieselauto's weren uit Groninger binnenstad'

D66 en GroenLinks in de Groninger gemeenteraad willen een discussie over het toestaan van vervuilende scooters en oude dieselauto's in de binnenstad.
Dit moet leiden tot een lagere uitstoot van schadelijke stoffen: 'Bepaalde scooters zorgen voor dezelfde uitstoot als 1500 bestelbusjes samen, dat is niet normaal', zegt raadslid Koen Castelein (D66).

Verbod?

Of de discussie kan leiden tot een verbod zoals in Utrecht is de vraag. De luchtkwaliteit in Groningen is relatief goed waardoor een verbod voor de rechter geen stand zou houden.
'Dat betekent niet dat je geen ambitie mag hebben', zegt Castelein. 'Voor de stadsdistributie hebben we ook afgesproken dat de uitstoot in 2025 flink lager moet zijn dan nu.'

Sympathiek

Wethouder Joost van Keulen (VVD) noemt het plan van de raadsfracties sympathiek. Tegelijkertijd wijst hij op het gebrek aan juridische gronden om maatregelen te nemen: 'Maar ik ga hier zeker naar kijken. Dit soort ambities passen goed bij een stad als Groningen.'

Tien jaar

Op welke termijn dit moet leiden tot het terugdringen van de uitstoot door scooters en dieselauto's blijft onduidelijk. Raadslid Castelein: 'Natuurlijk gaat hier tijd over heen. Maar ik vind tien jaar wel een mooie periode.' Ook wethouder Van Keulen noemt een termijn van tien jaar.
Het voornemen van D66 en GroenLinks wordt gesteund door een meerderheid van de gemeenteraad. Alleen VVD, CDA en Stadspartij stemden tegen.